Jak vyčistit kuchyňský dřez

otazník_poradnaModerní kuchyňské dřezy slibují snadnou údržbu, i přesto ale vyžadují naši péči. Místo razantního nárazového vydrhnutí ale každému materiálu prospěje spíše častější a jemnější čištění.

Nový moderní kuchyňský dřez je perlou každé kuchyně. Jak ale zařídit, aby jí zůstal déle než prvních pár dní? Moderní dřezy jsou sice stavěné na to, aby „něco vydržely“, jsou odolné a jejich výrobci slibují snadnou údržbu, i tak ale vyžadují pravidelnou péči a jemné čištění. Péče o dřez se odlišuje dle materiálu, ze kterého je dřez vyrobený. Pravděpodobně máme doma jeden z těchto tří dřezů – nerezový, granitový nebo keramický. Každý potřebuje trochu jiné zacházení… Tak když už máme čisté nádobí, nabízí se otázka – a co dřez?

Dojem z krásného nerezového dřezu často kazí stopy zaschlých vodních kapek

Nerezový dřez je oblíbenou stálicí. Zamilovali jsme si ho, protože je vskutku univerzální. Hodí se do každé kuchyně a vyniká mnohými výbornými vlastnostmi, které jako uživatelé oceňujeme. Nicméně brzy zjistíme, že náš nerezový dřez, který sice odpovídá posledním módním trendům, je designově čistý a skvěle se hodí do naší stylové kuchyně, nevypadá brzy tak, jako vypadal na obrázku v katalogu. První den sice zářil novotou. Vysoký lesk ale brzy zastínily otisky prstů, stopy zaschlých vodních kapek, popřípadě i drobné škrábance. Rýh a škrábanců se bohužel u dřezů z nerezové oceli nezbavíte, vše ostatní lze řešit.

   

Už ze skutečnosti, že se nerezový dřez může snáze než jiný poškrabat, vyplývá, že i k samotnému čištění je třeba přistupovat jemně. Zapomeňme tedy na drátěnky či jiné drastické prostředky. Místo toho si k úklidu přizvěme jemný bavlněný hadřík či utěrku. Nerezové oceli prospěje, když je ošetřována speciálními přípravky, které společně se svými dřezy nabízí i výrobci a prodejci kuchyňských dřezů. Běžné saponáty mohou zanechávat na nerezové oceli nevzhledné šmouhy, které na elegantní nerezový dřez rozhodně nepatří.

Tip: určitě používejte jen značkové čistící prostředky. Jsou speciálně upravené pro šetrnost daného materiálu.

I přesto, že granitový dřez něco vydrží, přistupujme k údržbě jemně

čištění granitového dřezuGranitové dřezy jsou současným hitem. Přináší do našich kuchyní svěží závan moderního designu. Není divu – vypadají skutečně skvostně. Široká barevná škála, ze které si lze vybrat granitový povrch navíc umožňuje dokonalé zkombinování s celým interiérem kuchyně. Problém není smetanová, oříškově hnědá, čokoládová ani černá jako noc. Otázkou ale je, zda tak krásný zůstane granitový dřez i po delším používání. Přesto, že jsou granitové dřezy skutečnými „držáky“ a jen tak něco je neohrozí, varují jejich výrobci před agresivním zacházením. „Pokud možno neodkládejte na dřez rozpálené hrnce o teplotě vyšší než 180°C. Nečistěte dřez agresivními čističi s obsahem kyseliny mravenčí nebo citrónové. Chromové prvky nikdy nedrhněte pískem, nýbrž očistěte měkkým hadříkem a běžným čistícím prostředkem,“ upozorňuje výrobce granitových dřezů Schock a dodává, že díky vysoké hygieničnosti povrchu není třeba žádné speciální péče.

Na rozdíl od dřezů z nerezové oceli nejsou granitové dřezy ohroženy stopami po zaschlých vodních kapkách. Není ale vhodné nechat dřez dlouho bez čištění. V ideálním případě bychom měli dřez omýt po každém užívání. S pravidelným a častějším čištěním sklidíme rozhodně více úspěchu než s nárazovým razantním útokem. Ačkoliv je možné granitový dřez omývat běžným saponátem, jsou na trhu k dostání i speciální přípravky určené přímo k ošetřování moderních povrchů granitových dřezů. Na rozdíl od čistícího prostředku, který užíváme na mytí nádobky, vytvoří tyto speciální na granitovém povrchu ochranný film. V případě, že se v granitovém dřezu tvoří vodní usazeniny, je vhodné užít jemný prostředek proti vodnímu kameni. Vodní kámen může totiž vzhled našeho dřezu nepěkně narušit. Granitový povrch sice porézní není, nehrozí mu tudíž skvrny od kávy, vína či čaje, nicméně do vodních usazenin se tyto a jiné barevné potraviny snadno vsakují.

Tip: podívejte se na značkové čistící prostředky v našem eshopu.

Keramické dřezy nevyžadují složitou údržbu, častější a jemnější čištění jim ale prospěje

Posledními dřezy, kterým se „podíváme na zoubek“, jsou dřezy z kvalitní vypalované keramiky. Současná novinka v kuchyňských trendech se může pochlubit zejména mimořádnou odolností, a to jak proti teplu, chemikáliím, tak i proti různým nárazům a škrábancům. „Povrch dřezů je obzvlášť tvrdý, hladký a dokonale uzavřený. Tyto vlastnosti brání vniknutí nečistoty do materiálu, takže postačí otření znečištění z povrchu,“ uvádí výrobce dřezů Blanco. Vypadají tedy stále jako nové, ale samozřejmě ne bez naší pomoci. K čištění však postačí opravdu „základní výbava“ – tedy vlhký jemný hadřík, popřípadě utěrka z mikrovlákna, trochu vody a běžný prostředek na mytí nádobí. Speciální čistící prostředek samozřejmě nabízí „něco navíc“. Na keramickém povrchu obnoví odperlovací efekt. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.