Excentr, výpusť a přepad - jak na ně?

otazník_poradnaExcentr, výpusť, přepad – máte v tom trochu zmatek? Přitom právě znalost těchto pojmů nám může usnadnit výběr kuchyňského dřezu. Díky tomu nebude náš dřez jen krásný, ale i praktický!

Výběr dřezu nemusí být nijak složitý. Možná máme jasnou představu o tom, zda se do naší kuchyně hodí více klasický jednodřez či dvoudřez, ještě se rozhodujeme, zda by se nám hodil více dřez s odkapem či s vaničkou, máme i jasno v tom, jaký materiál bude pro naše potřeby nejlepší. Při důkladnějším výběru ale můžeme narazit na pojmy, které už tak úplně jasné být nemusí. Popis produktu by neměl být žádný hlavolam, nicméně některé pojmy nelze opsat a jejich neznalost by se nám při koupi nemusela vyplatit. Často tápeme, když přijde řeč na excentr, výpusť či přepad. Máte v tom jasno?

Dva typy výpustě rozdělují dřezy do dvou skupin

Kritériem, které rozděluje kuchyňské dřezy do dvou kategorií, je výpusť. Rozlišujeme dva základní typy – starší řešení představoval 11/2 ventil, druhé a modernější je označováno jako 31/2 ventil. Toto označení nám ale příliš neříká, snadno se do toho tedy můžeme zamotat.

výpust_sítko

Starší typ výpustě o průměru 60 mm, 11/2 ventil, poznáme na první pohled - je uzavřen poněkud staromódně gumovou zátkou. U moderních dřezů se s tímto typem výpustě už téměř nesetkáme, maximálně u velmi levných dřezů. Hlavním minusem této výpustě je především její složitá údržba.

výpust_špunt

Sítko v moderní výpusti zachytí zbytky potravin

Jako 31/2 ventil je označována výpusť o průměru 92  mm. Neuzavírá ji žádný gumový špunt, místo toho je vybavena sítkem, které pro uzavření stačí pouze stlačit. Sítko u každého kuchyňského dřezu oceníme také proto, že zachytí všechny zbytky potravin. Ty pak neucpávají zbytečně sifon.

Excentr – ovládání uzávěru výpusti „na dálku“

Kromě stlačení sítka lze výpusť uzavřít i pomocí excentrického ovládání, tzv. táhla. Představme si tento typ uzavírání výpusti jako takový dálkový ovladač. Zatímco u jiných typů uzavírání výpusti (ať už se jedná o gumový špunt nebo dřez uzavíratelný pomocí stlačení sítka), je nutné, abychom ponořili ruce do špinavé vody a dřez manuálně vypustili. U excentrického ovládání postačí pouze otočit kolečkem na dřezu, toto kolečko je spojené s výpustí speciálním lankem, a dřez se vypustí sám bez naší pomoci. Excentrické ovládání dřezů bývá nejčastěji součástí dražších dřezů, lze ho však dokoupit i samostatně.

excentrické ovládání  

Dalším pojmem, na který můžeme při výběru dřezu narazit, je přepad. Zde ale zbystřete – je to záležitost nanejvýše praktická. Nejčastěji najdeme přepad na boční straně vaničky a jeho účel je prostý. Díky přepadu nám nepřeteče voda z napuštěného dřezu! Možná si říkáte, že je přepad pro vaše potřeby zbytečný. Některé dřezy jím skutečně vybavené nejsou. Až budete ale příště napouštět do dřezu vodu a odběhnete si k telefonu, věřte, že nebudete litovat toho, že jste se nakonec rozhodli pro dřez s přepadem.

Dříve nebyl dřezový přepad řešen zrovna elegantně, dnes je to naopak

Možná si ještě pamatujeme časy, kdy právě přepad nebyl u kuchyňských dřezů řešený příliš elegantně, výsledkem pak byla nevzhledná díra na boku dřezu. Dnes je ale přepad skutečně elegantním doplňkem dřezu, který jeho celkový vzhled nijak neruší, naopak – mnohdy ho skutečně zkrášlí.

přepad_dřez

Excentr, výpusť, přepad – to jsou pojmy, které se při výběru nového dřezu vyplatí znát. I zběžná orientace v tom, co který z nich znamená, postačí k tomu, abychom si koupili dřez moderní a především praktický. Vždyť právě maximální funkčnost a praktičnost je tím, co u těchto pojmů hraje hlavní roli. 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.